NOVOSTI

Udruženje 5+ obučava mlade lidere

U okviru projekta ,,Ja lider” koje implementira  Udruženje za obrazovne inicijative 5+, održana je radionica ,,Neka krene od mene”, s ciljem prepoznavanja problema mladih i njihove pripreme da se demokratskim metodama obuče za ostvarenje svojih prava i ciljeva, rješavanja problema, načinu podnošenja inicijativa i promjene kvalitete življenja u zajednicama iz kojih dolaze.
Iako se ranije smatralo da zahtjeve mladih treba selektivno i obazrivo uzimati u obzir, jer su mladi nezreli i nemaju dovoljno iskustva, u praksi, a i danas, se pokazalo da su oni odlični sagovirnici i partneri u procesu donošenja odluka jer su inteligentni, motivisani, kreativni i često imaju više entuzijazma i bolju motivaciju od donosioca odluka.
U sklopu radionice upriličena je zajednička posjeta Starom gradu Ostrožac, jednoj od najpoznatijih znamenitosti Cazina.
Radionica je ostvarena u saradnji sa Omladinskim klubom Proni iz Cazina i Prijedora, te CIM-om iz Novog Grada (Bosanskog Novog).
Aktivnosti u trećem ciklusu radionica se nastavljaju tokom cijele sedmice, a u njima će uzeti učešće, pored mladih iz gradova i općina koji učestvuju u projektu “Ja lider”, i mladi iz Sanskog Mosta i Ključa koji su aktivisti CIM-a Sanski Most.
Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *