NOVOSTI

Udruženje 5+ obučava mlade lidere

U okviru projekta ,,Ja lider” koje implementira  Udruženje za obrazovne inicijative 5+, održana je radionica ,,Neka krene od mene”, s ciljem prepoznavanja problema mladih i njihove pripreme da se demokratskim metodama obuče za ostvarenje svojih prava i ciljeva, rješavanja problema, načinu podnošenja inicijativa i promjene kvalitete življenja u zajednicama iz kojih dolaze.
Iako se ranije smatralo da zahtjeve mladih treba selektivno i obazrivo uzimati u obzir, jer su mladi nezreli i nemaju dovoljno iskustva, u praksi, a i danas, se pokazalo da su oni odlični sagovirnici i partneri u procesu donošenja odluka jer su inteligentni, motivisani, kreativni i često imaju više entuzijazma i bolju motivaciju od donosioca odluka.
U sklopu radionice upriličena je zajednička posjeta Starom gradu Ostrožac, jednoj od najpoznatijih znamenitosti Cazina.
Radionica je ostvarena u saradnji sa Omladinskim klubom Proni iz Cazina i Prijedora, te CIM-om iz Novog Grada (Bosanskog Novog).
Aktivnosti u trećem ciklusu radionica se nastavljaju tokom cijele sedmice, a u njima će uzeti učešće, pored mladih iz gradova i općina koji učestvuju u projektu “Ja lider”, i mladi iz Sanskog Mosta i Ključa koji su aktivisti CIM-a Sanski Most.
Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).